Auto-inbraak voorkomen

De aanwezigheid van kostbaarheden in jouw voertuig trekt dieven aan. Volg onze tips om diefstal te voorkomen.

Wat zoeken de dieven en wanneer?

Piekmomenten zijn vrijdag en zaterdag in de late avond en aan het begin van de nacht. De diefstallen gebeuren het hele jaar door, maar voornamelijk tijdens de donkere maanden.

Top buit

  • Persoonlijke bezittingen zoals identiteitskaart, bankkaart, rijbewijs, portefeuille …
  • Laptop
  • Gsm
  • Autoradio

Ook boorddocumenten zijn een zeer gegeerd doelwit, meer bepaald het kentekenbewijs. Omdat het essentieel is voor de identificatie van een voertuig, kan het kentekenbewijs gebruikt worden om een andere, gestolen wagen te verhandelen of ook bij het plegen van verzekeringsfraude. 

Preventietips

  • Parkeer jouw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet-afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
  • Sluit je wagen steeds zorgvuldig af: vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten. Dit is belangrijk want als je je wagen open laat en er wordt iets gestolen zonder braak dan is dat in de ogen van de verzekering geen diefstal. 
  • Als je de wagen verlaat, neem dan zoveel mogelijk jouw boorddocumenten mee. Neem in geval van een langere afwezigheid systematisch deze voorzorg. 
  • Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: het eerste deel (met symbool auto) van het document moet altijd aan boord blijven van het voertuig en het tweede deel (met symbool huisje) moet thuis worden bewaard.
  • Verwijder steeds je gps en gsm-houder uit de wagen. Veeg ook de zuignap-afdruk weg op jouw voorruit. 
  • Schakel steeds de bluetooth en wifi-functie uit (van gps, laptop, gsm ...) opdat potentiële dieven dit signaal niet zouden kunnen opvangen en zo weet krijgen van aanwezigheid van je waardevolle voorwerpen.
  • Indien niets waardevols aanwezig in het voertuig, toon dit: laat het handschoenkastje en/of kofferzeil open.
  • Voorwerpen die (per uitzondering) toch in de auto blijven liggen, kunnen bij voorkeur in de afgesloten koffer opgeborgen worden. Leg het voorwerp bij vertrek in jouw koffer en niet op de plaats van bestemming, zodat een potentiële dief deze handeling niet ziet.
  • Hou een inventaris bij van de serienummers, merk en type van al jouw waardevolle voorwerpen. Doe dit ook voor je gps, laptop, IMEI-nummer van je gsm … Het serienummer en IMEI-nummer zijn unieke nummers waardoor de politie de teruggevonden gestolen goederen vlugger kan toewijzen en terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.
  • Gebruik de pincode op je gps, deze optie is vaak voorzien maar niet standaard geïnstalleerd. Stel deze functie in, na diefstal kan jouw gps niet meer gebruikt worden zonder juiste pincode.

Wat te doen bij diefstal?

1. Doe steeds aangifte bij de politie. 

2. Verwittig jouw verzekeraar.

Als je portefeuille gestolen is:

3. Blokkeer je bank- en kredietkaarten via CARDSTOP, 078 170 170.

4. Blokkeer je identiteitsdocumenten via DOCSTOP, 00800 2123 2123.

Ook nuttig

Maak een inventaris op van alle waardevolle voorwerpen zodat je deze gedetailleerd kunt beschrijven. Noteer onder meer merk, type, serienummer en neem foto’s. Bewaar thuis kopieën van jouw boorddocumenten. Mocht alles worden teruggevonden, dan kan de politie je opsporen als de eigenaar.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Buggenhout-Lebbeke via het contactformulier of telefonisch via 052 46 83 83.